ПОШУК

Незвичайні тварини: кінь Пржевальського

Кінь Пржевальського єєдино що зберігся на планеті вид диких коней. Довгий час їх вважали предками нинішніх домашніх порід коней, проте, це припущення виявилося невірним. На генному рівні у них є суттєві відмінності: у коня Пржевальського 66 хромосом, а не 64, як у домашнього коня. Як з'ясувалося, предком домашніх порід були інші дикі тварини - вимерлі нині тарпани. А до найбільш близьким родичам коні Пржевальського можна віднести кулана - азіатського осла.

опис коні

Ця тварина відноситься до примітивних видівконей, оскільки крім характерних кінських ознак, зберігає також деякі ознаки осла. Висота коні Пржевальського в середньому становить 120-135 см, вага від 200 до 350 кг, шерсть жовтувато-руда, а грива, хвіст і «панчохи» - буро-чорні. По центру спини проходить темна смуга. Від домашніх коней вони відрізняються більш щільним складанням, міцної короткою шиєю, досить короткими ногами. Голова у цієї тварини велика, як у осла, а вушка, навпаки, маленькі. У всіх диких коней є стояча жорстка грива без чубчика.

До зими шерсть у коней Пржевальського стає густою і волохатою, а влітку - короткою. Це допомагає тваринам вижити в умовах суворих зим різко-континентального клімату.

Історія

Кінь Пржевальського була знайдена і зафіксованаяк вид в Центральній Азії біля озера Лоб-Нор в 1879 році мандрівником і дослідником Миколою Пржевальським. Він привіз із собою з подорожі шкуру молодого трирічного тварини. Вчені підтвердили суттєві відмінності цієї дикої коні від всіх домашніх видів.

У колишні часи існували два видиєвразійських диких коней - тарпани і коні Пржевальського. Були виявлені наскальні малюнки, що зображають диких тварин, які за своїм зовнішнім виглядом дуже схожі на коней Пржевальського. Тому дуже ймовірно, що ця дика кінь веде своє існування ще з часів палеоліту в Європі.

Навколишнє середовище і звички

У природних умовах кінь Пржевальського ходить вкочующем табуні по 5-12 голів. Головним є досвідчений жеребець, який водить свій табун в пошуках їжі і води. Дикі коні дуже невибагливі і витривалі. Пересуваються вони дрібної риссю або кроком, а в разі небезпеки розвивають швидкість до 60 км / ч.

Основний раціон харчування коней Пржевальського - степові злаки і чагарники. Взимку тварини копитами розкопують траву і кущі з-під снігу.

У коней Пржевальського єдиний природнийворог - це вовки, які зграєю нападають на табун коней, заганяють і відбивають слабких тварин або кобилу з лошам. Але коні вміють захищатися за допомогою ударів копитами. Вони шикуються в коло, всередині якого знаходяться лошата, розгортаються головами всередину кола і сильними задніми ногами відбиваються від нападників. Подібним чином, шикуючись в коло, ці тварини також обігріваються і відганяють надокучливих комах, при цьому в центрі завжди стоїть молодняк і ослаблені коні.

розмноження

Парування в природних умовах відбувається тількинавесні. Жеребець уважно охороняє свій табун від потенційних суперників, і негайно вступає в бій при необхідності. Вагітність триває майже рік. Лише наступної весни у самки народжується один лоша.

Все лошата народжуються настільки добрерозвиненими, що вже через кілька годин після народження можуть слідувати за своєю мамою. Півроку кобила годує дитинча своїм молоком. А повністю самостійними молоді коні стають приблизно в трирічному віці.

Розведення коней

Головним ворогом цих тварин виявився чоловік,який витісняв їх з природних середовищ існування своєю господарською діяльністю або просто винищував мирних тварин під час полювання. В результаті цього до 60-х років минулого століття коні Пржевальського повністю зникли з природи. Деяка кількість їх збереглося лише в зоопарках і національному парку Асканія Нова (Україна). Після довгої кропіткої роботи зі схрещування, близько сотні молодих тварин відпустили на свободу в заповіднику Хустай-Нуру в Монголії.

У 90-х роках в якості експерименту три табунабули випущені в зону відчуження, що виникла після Чорнобильської катастрофи. Коні стали досить активно розмножуватися, ніяких мутацій і генетичних відхилень виявлено не було. За станом популяції диких коней ведеться ретельне спостереження. Вчені вважають, що з плином часу кінь Пржевальського зможе відновити свою чисельність.

  • оцінка: